BTW-verlaging naar 6% vanaf 1 april 2022

2022/03/30

De Federale Ministerraad keurde vrijdag het Koninklijk Besluit goed dat de btw verlaagt naar 6% voor de installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers.

De maatregelen passen in het energie-akkoord van de federale regering en dienen om gezinnen en alleenstaanden financieel te helpen om hun woning energiezuinig te maken. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem verduidelijkt graag enkele voorwaarden om van de btw-verlagingen te genieten.

“Voor veel gezinnen is meestappen in de energietransitie vandaag nog het allerlaatste van hun zorgen. Terwijl het net dé manier is om de energiefactuur structureel te verlagen. Daarom mogen we mensen vandaag niet afschrikken. We moeten hen begeleiden: waar gaan we naartoe en hoe pakken we het aan. Met deze maatregelen bieden we hen richting en duidelijkheid en daar horen ook heldere voorwaarden bij.”

Vincent Van Peteghem, Minister van Financiën

De btw-verlagingen voor de installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers gelden van 1 april 2022 tot en met 31 december 2023 voor woningen jonger dan 10 jaar, met inbegrip van nieuwbouwwoningen en woningen heropgebouwd na afbraak. Voor woningen ouder dan 10 jaar bestaat al langer een verlaagd btw-tarief voor de installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. Deze BTW-verlaging komt boven op de Vlaamse premies.

DC Klima is RESCERT gecertificeerd wat belangrijk is voor het verkrijgen van subsidies voor zonneboilers. Bij installaties geplaatst door niet Rescert gecertificeerde installateurs kan men geen subsidies bekomen!

Voor meer info en voorwaarden check onderstaande linken.

Bouwunie - 6% btw warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen

Premie voor een warmtepomp | Vlaanderen.be

Airco toestellen (lucht-lucht warmtepompen) waarbij de koelfunctie niet definitief wordt uitgeschakeld komen niet in aanmerking!